woensdag 17 februari 2010
een boekje tuin
Deze week is een boekje tuin bij uitgeverij de eenhoorn verschenen...
en kijk, de sneeuw begint te smelten, het zonnetje schijnt! Komt de lente eraan? Tijd dus om plannen te maken voor in de tuin.
De eerste bespreking staat te lezen op de vernieuwde site 'vertel eens':
EEN BOEKJE TUIN, Ontdek de tuin in de vier seizoenen. van Inge Bergh, Inge Misschaert en Kolet Janssen, ill: Jurgen Walschot
Dit boek houd ik in de eerste plaats voor mezelf. En zal ik waarschijnlijk nog vele keren als geschenk geven aan 10,11-12-jarigen. Een boekje tuin volgt de tuin in vier seizoenen. Naast weetjes over dieren en(alledaagse en vergeten) planten- eenvoudig gebracht in korte, overzichtelijke en vlot leesbare stukjes, zorgen de auteurs ook voor stukjes geschiedenis over de planten of dieren, voor een weerbericht uit de tuin, voor spreekwoorden en volkswijsheden, voor sprookjes en legenden, recepten en knutsels en frutsels. Een’Snoecks almanak’ voor kinderen zeg maar. En altijd in uitnodigende, leesbare en aantrekkelijk geïllustreerde – een vrolijke aap piept overal tussendoor en rijkelijk gefotografeerde- stukjes. Dit alles en de verwoording trokken me echt over de ‘déjà-vu’-grens. Dat weegbree door de indianen ‘de voetafdruk van de blanke’ genoemd werd, en waarom, wisten jullie dat bijvoorbeeld? En dat ‘daisy’ komt van ‘day’s eye’- dat heb ik mijn leerlingen Engels nooit kunnen vertellen!!!! Van mij mocht er nog één recept bij, omdat de auteurs terecht veel aandacht aan de vlierstruik schenken: : het recept van vlierbloesemsap in de lente…. Dat bewijst alleen maar dat dit boekje ook volwassenen op nog meer ideeën zal brengen! Een hebbeding voor klein en groot, dit boek.
Jet Marchau
bron: vertel eens
UPDATE: Interview op de website Geuze info:
- Klassieke vraag: 'Een boekje tuin', de vier seizoenen, hoe ben je te werk gegaan?
Jurgen Walschot: " Elk hoofdstuk begint met een dubbele pagina grote prent, van een tuin waar een van de tuindieren het desbetreffende seizoen aankondigt. Binnen elk hoofdstuk heb ik ook geprobeerd om de kleur en sfeer van dat seizoen op te roepen. Daarnaast gebruikte ik verschillende technieken door mekaar: illustraties, foto's, lijntekeningen, collage,... dat maakte het ook gemakkelijker om met de verschillende items, onderwerpen om te gaan. Het boek staat namelijk boordevol weetjes, spreuken, tuintips, knutsels, recepten, .... De realistischere lijntekeningen staan steeds op een ruitjespapier, ter verduidelijking van de tekst. Daarnaast heb ik enkele dieren laten opdraven om de verschillende items aan mekaar te linken. Zij vormen de rode draad in het geheel."
- Wat me in het boek opviel was dat je bij de vormgeving en lay-out ook gebruik maakte van echte foto's wat we niet van je gewoon zijn,... dit ligt vermoedelijk aan het onderwerp?
Jurgen Walschot: "Ik ben sinds mijn Sint-Lucas jaren al bezig met fotografie. Dit was een goede kans om daar ook eens iets mee te doen. Van zodra ik wist dat er een tuinboek aankwam ben ik foto's beginnen te verzamelen, zodat er toch in elk seizoen voldoende foto's staan. Ik wou vooral geen afgelikte, kunstige foto's, maar eerder heel gewone beelden die toch voor zich spreken, beelden die je in je eigen tuin ook zou kunnen maken. Daarom schakelde ik aap dus in. Aap maakt zonder problemen een foto plat op zijn buik, of maakt vol verwondering een foto van een drol."
- De combinatie van 'personages' = dieren (aap, vos, egel en eekhoorn) die de kinderen door het boek leiden is niet zo evident waarom deze dieren?
Jurgen Walschot: "Ik koos voor enkele typische tuindieren, die ook echt in mijn tuin leven. Door regelmatig in de tuin foto's te maken kwam ik bij deze dieren uit. Maar als extraatje heb ik ook aap laten meespelen, die als 'toerist' onze tuin bezoekt. Aap heeft ook een fototoestel met zich mee, waarmee hij alles vastlegt. De foto's in het boek zijn door hem gemaakt. Op het einde van het boek zit er ook een minifotoboekje van aap, waar hij de echte vos, egel en eekhoorn voorstelt samen met hun woonplaats. "
- De schrijfsters zijn ook nu weer Inge Bergh en Inge Misschaert waarmee je vorig jaar 'het grote Sinterklaasboek' schreef. Het klikt blijkbaar tussen jullie. - Ook Kolet Janssen schreef mee aan dit boek
Jurgen Walschot: "Zij zijn sowieso heel enthousiast met het boekenvak bezig, dat werkt aanstekelijk. Het Sinterklaasboek is iedereen goed bevallen dus dat smaakte naar meer. Kolet Janssen had ik maar een enkele keer ontmoet en kende ik enkel van haar boeken. Ik weet niet hoe ze het gedaan hebben, maar ze zijn er alvast in geslaagd om elk een stukje van zichzelf in het boek te steken. Daar heb ik zelf ook nog een stukje aan toegevoegd. Hiervoor gaven ze me alle vrijheid. Ze waren ook meteen weg van het ideetje om iets extra te doen met de tuindieren... "
We vroegen aan de schrijfsters wat ze van de illustraties en vormgeving van Jurgen Walschot vonden.
Schrijfster Kolet Janssen bezorgde ons een een stukje mail die ze naar Jurgen stuurde op 1 oktober, toen ze pas zijn tekeningen had gezien:
"Dag Jurgen,
ik ben ook helemaal weg van je tekeningen, en van de hele vormgeving. Super!
Ik wil je egeltje als knuffel ;-)
Het concept klinkt heel goed: die dieren als stramien doorheen de
seizoenen... Het ruitjespapier en de foto's, allemaal prima!
Het wordt een geweldig mooi boek!
Benieuwd naar meer! "
Schrijfster Inge Bergh:
"Ik ben opnieuw zeer onder de indruk van de illustraties van Jurgen Walschot. (dat was ik al bij het ‘Grote Sinterklaasboek’)
Het is niet simpel om een boek over de tuin te illustreren op zo’n manier dat het boek uniek wordt.
Een boek met heel veel info kan snel gaan vervelen of overdonderen als de lay-out niet goed zit.
Maar dat is hier absoluut niet het geval.
De pagina’s zijn luchtig gehouden, en de illustraties versterken duidelijk de helder geschreven tekstblokken.
Jurgen heeft met de figuren van aap, vos, eekhoorn en egel bovendien veel humor in het boek weten te brengen.
Nu moet je eens op zoek gaan naar tuinboeken met humor. Ik wed dat je er niet veel zult vinden
Al van bij de kaft merk je dat dit boek anders is.
Jurgen heeft er bovendien voor gezorgd dat de kleuren van de pagina’s knallen en je op elke bladzijde iets nieuws te ontdekken hebt.
Hij heeft van ‘Een Boekje Tuin’ een echt juweeltje gemaakt!"
Schrijfster Inge Misschaert:
"Dat kan ik alleen maar volmondig beamen!
In de wolken met dit boek!"
Labels:
een boekje tuin,
jeugdboeken,
media,
natuur,
schetsboek
zondag 14 februari 2010
Alsjelieft!
Het is Valentijn vandaag, een goede gelegenheid om het allereerste boekje dat ik ooit mocht maken nog eens van onder het stof te halen. Alsjelieft! is een geschenkboekje voor geliefden, geschreven door Geert De Kockere. Het werd in twee kleuren gedrukt en uitgegeven door uitgeverij de eenhoorn.
Het is altijd weer raar om naar je eigen werk te kijken. Want hoe kritisch kan je kijken?
Hoe graag zou ik eens onbevangen naar eigen werk kijken, eventjes vergeten dat je het zelf gemaakt hebt. Wat ziet die andere?
Enerzijds is het verschrikkelijk dat een deadline zich aankondigt, anderzijds is het soms een zege. Het tijdstip waartegen je iets afwerkt, of beter een momentopname.
Daarom wil ik een boek dat net afgewerkt is, het liefst een hele tijd niet meer zien. Want dan zie ik steeds weer zaken die beter gekund hadden. (Het moment of tijdstip is misschien nog te dichtbij?) Anderzijds kan het net heel fijn zijn om datzelfde boek maanden of jaren later nog eens te doorbladeren en te zien dat het allemaal nog wel meeviel...
Napoli
donderdag 4 februari 2010
sleutels aan de haak
Abonneren op:
Posts (Atom)