woensdag 31 december 2014

zondag 14 december 2014

Wie de (hand)schoen past trekke hem aan

Ik wou al lang eens een beeldverhaal maken. Maar eerlijk is eerlijk, het vele werk in combinatie met tijdsgebrek schrok me af. Documenteren, schetsen, inkten, kleuren,... monnikenwerk! Een goed scenario vinden leek me ook een vak apart. Dus dat moest anders. Ten eerste beperken in tijd. Ten tweede neem jezelf niet te serieus... ten derde: gewoon doen dus!
Dus doopte ik mijn penseel in de inkt en liet mijn fantasie de vrije loop. Ik begon met 1 plaatje en liet het een uit het ander voortvloeien. Al tekenend kreeg het beeldverhaal vorm. Voor ik het wist had ik 24 pagina's in mijn schetsboek vol gekrabbeld. Gecharmeerd door de vrijheid en spontaniteit van zines wou ik er toch een boekje van maken. Na een kleine selectie hield ik 20 pagina's over, een hebbedingetje dat ik toch graag met jullie wou delen. Op de stoffen softcover prijkt de handschoen waar het allemaal om draait... maar pas op wie de (hand-)schoen past trekken hem aan.

Er zijn slechts 50 genummerde exemplaren beschikbaar. Stuur me een berichtje als je er graag eentje reserveert.   

 




- beeldverhaal - 20 pagina's -  penseel & inkt - 15 x 21 cm - stoffen softcover - 50 genummerde exemplaren - december 2014 - tekeningen: Jurgen Walschot - 7 euro -

dinsdag 9 december 2014

De Parabel van het Ezelsoor

Vandaag werd 'De Parabel van het Ezelsoor', het eigenzinnig jaaroverzicht 2014 van Ivan De Vadder en Karl Meersman, in de salons van het Voorzitterschap van de Kamer voorgesteld. Ik stond in voor de vormgeving van de cover en het binnenwerk. Het was dus ook voor mij een klein beetje feest.  Aan politici en fotografen verder geen gebrek ... Zelfs het zeven uur journaal bracht verslag uit.

Afsluiten deden we met twee Hawaïaanse ukelele versies van de Brabançonne door Jan De Smet.


Een geslaagde boekvoorstelling! Santé
Best wel coole glazen daar in de Kamer...

maandag 17 november 2014

pelgrimsjaren

Tijdens de zomermaanden lees ik meestal een boek van Haruki Murakami. Vorige jaren waren dat onder andere 'Kafka op het strand', 'Norwegian Wood', '1Q84',... en dit jaar nog 'de opwindvogelkronieken'. Om de zomer nog wat te rekken las ik de voorbije week 'De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren', met op de achtergrond de muziek van Franz Liszt.
Muziek speelt in de boeken van Murakami steeds een grote rol. Ondertussen heb ik de gewoonte om de geciteerde muziek te beluisteren tijdens het lezen... Een aanrader! De leeservaring blijft ook kleven aan de muziekstukken. Zo kan ik 'Norwegian Wood' van de Beatles niet meer loskoppelen van het gelijknamige boek en hoofdpersonage Watanabe...


 Na het lezen van 'de pelgrimsjaren' zocht ik nog wat informatie over het werk van Liszt,... wat had die man een karakterkop zeg! Ideaal om eens een tekening van te gaan maken... En hoog tijd om dat nieuw schetsboek uit te testen ;-) (Waarvoor dank Paul!)
Maar op het allerlaatste nippertje is het toch een portret van Haruki Murakami geworden... mét kat!


zaterdag 15 november 2014

Beire is geboren!

Vrijdag werd Beire geboren! Proficiat aan de trotse ouders en broer...
En ik mocht het geboortekaartje maken:


Nog Advocaten...

Nog prentjes voor het magazine ADREM.

Alleen 'gespecialiseerde' strafpleiters komen de gerechtszaal nog binnen:
EN er wordt zwaar gewerkt aan een codex, op geheel eigen wijze... Monnikenwerk anno 2014:

maandag 10 november 2014

feesten

Feesten dus... Maar soms een beetje té bloot!

VOOR:
NA:

Ad Rem

Nog wat prenten voor Ad Rem: De nieuwe- en sociale media zijn gearriveerd in de rechtszaal:
EN alles moet alsmaar sneller en sneller:

Lang geleden...

In alle drukte vergeten om hier af en toe wat nieuws te delen...

woensdag 15 oktober 2014

feesten

Verjaardagen vieren doe je zo... -> umicore

maandag 7 juli 2014

Mr. FOX

De vakantie is begonnen, de schetsboek kan weer wat vaker boven gehaald worden. En mijn favoriete MR.FOX mag niet ontbreken...

zaterdag 17 mei 2014

Samen over een muurtje

Illustratie voor 'Samen over een muurtje' 101 gedichten ter gelegenheid van het 25-jarig dichterschap van Geert De Kockere.

woensdag 12 maart 2014

Ad Rem

Twee prenten voor Ad Rem, magazine van de Orde van de Vlaamse Balies:


De gerechtelijke achterstand bij 2 balies: links eerder chaotisch, rechts met meer structuur, gecentraliseerd:
En een tweede prent met als onderwerp de hervormde beroepsopleiding advocatuur / interactief leren in Nederland

Super Content

Enkele figuurtjes voor de website Super Content van freelance copywriter en content writer Jelle Annaars:

verhalen voor het sterven gaan

Het geheel is sober en stijlvol vormgegeven, dat lezen we graag! in Gazet van Antwerpen

donderdag 20 februari 2014

Verhalen voor het sterven gaan -> Cutting Edge



Vijf sterren op Cutting Edge:

Prachtige verhalenbundel over dood en leven
Het oog wil ook wat, dat heeft Marc Cosyns goed begrepen. Dan hebben we het niet over zijn partner (alhoewel dat wellicht eveneens opgaat, maar dat terzij), maar over de bundel 'Verhalen voor het sterven gaan'. Zijn houtskleurige kaft, tekeningen in grijstint en kaders die doen denken aan de Hollandse tegeltjeswijsheden doen een beetje ecologisch aan. Geen enkele pagina is hetzelfde, zowel qua opmaak en lay-out als de inhoud.
Vijftig auteurs heeft Cosyns weten te strikken. Vijftig auteurs die, elk op eigen wijze, hun ervaring (of mening over) sterven in schitterende woorden weergeven. Of beeld, in het geval van Koen Broos en Silvie Moors. Of een combinatie van beide, zoals Sofie Sergeant en Saar de Buysere laten zien met hun strip over jonge honden. Na die strip is je vocabulair heel wat betekenissen rijker. Want wie weet dat een 'bever' een doodsbange hond is, of een 'oorhanger' een hond die immer harde muziek luistert die uit zijn hoofdetelefoon oftwel oortjes schalt?
Cosyns heeft bevriende en bekenniste schrijvers en tekenaars gevraagd, velen gesitueerd in zijn thuisstad Gent. Veel verhalen vinden dan ook op de oude straten van de Oost-Vlaamse stad plaats, maar het thema is zo algemeen dat het voor iedereen herkenbaar is. Ieder verhaal is uniek en speciaal voor deze bundel geschreven, behalve, eerlijk is eerlijk, de bijdrage van Maarten Inghels. Maar om met Cosyns te spreken, deze bijdrage past er zo goed in dat de uitzondering werd gemaakt.
De verhalen zijn grappig, ontroerend, verdrietig, maar bovenal liefdevol. De meeste zijn zeer persoonlijk, anderen maken liever gebruik van diertjes om hun emoties uit te drukken. Toch is het verhaal van de vlieg en de slak niet minder aandoenlijk. Of het verhaal van de slang en de schildpad, die elkaar op het einde van hun levensweg voor het eerst ontmoeten en besluiten samen tot het einde te reizen. Ook woordkunstenaar Stijn Vranken heeft een schitterende bijdrage geleverd. De zin "Niets is ooit alles, maar veel is toch wel het minste dat van ons mag worden gezegd" resoneert nog lang na. Of het verhaal van Ann Peuteman, dat je "het worden van een kaartje op iemands kast, dat in het voorbijgaan achteloos wordt gestreeld", verdienen moet door eerst te leven.
De verhalen en stijlen zijn zo divers, dat je de verhalen met gemak aan een stuk door kunt lezen. Je kunt ze gebruiken bij een dodenmis, als je verdrieitg bent, naar woorden moet zoeken, gewoon prachtige teksten wilt lezen of zelfs wanneer je zielsgelukkig bent. Een bundel met een hoog niveau aan poezie en literatuur dus, die ook nog eens prachtig staat in je boekenkast.

vrijdag 7 februari 2014

boekvoorstelling 'verhalen voor het sterven gaan'

Donderdagavond was het dan zover, 'verhalen voor het sterven gaan' werd voorgesteld in een volle Minard schouwburg. De auteurs en ikzelf zaten mee op podium. Spannend!

Pascale Platel sprak op haar heel eigen manier de goed gevulde avond aan mekaar. Auteurs zoals GRIET OP DE BEECK, DIRK PAUWELS, ANN PEUTEMAN, GUIDO LAUWAERT, PETER HOLVOET-HANSSEN, STIJN VRANKEN, NIC BALTHAZAR,... lazen hun bijdrage voor. Samen met de muzikanten van Djurdjevak werd het een warme en sfeervolle boekvoorstelling. En hoewel het niet gepland was eindigde ik in de foyer naast Marc Cosyns, boeken te signeren, met dank aan de enthousiaste dames van Missing You.

DIANE BROECKHOVEN ging een luchtig gesprek aan met MARC COSYNS over de ontstaansgeschiedenis van het boek.
Nadeel van mee op scene zitten is dat je meestal naar de ruggen van de mensen kijkt, bij de een is dat al fijner dan bij de andere ;-)
update: reportage op AVS

woensdag 5 februari 2014

Verhalen voor het sterven gaan

Morgenavond is het al zover, 'verhalen voor het sterven gaan' wordt in de Minard schouwburg in Gent voorgesteld. Alvast een voorproefje:

zondag 26 januari 2014

donderdag 2 januari 2014

Verhalen voor het sterven gaan


Ik werk momenteel aan 'Verhalen voor het sterven gaan', een boek samengesteld door Marc Cosyns:
Het plezier van voorlezen aan kinderen en voorgelezen worden houdt niet op als je ouder wordt. Door verhalen aan elkaar door te geven, vinden mensen elkaar in hun diepste behoeften, verlangens en emoties. Verhalen sterken, ontroeren, troosten, verhelderen… een leven lang, tot bij het sterven.
Marc Cosyns, huisarts, docent, opiniemaker en bevoorrecht deskundige inzake stervensbegeleiding, verzamelt nieuwe teksten die zowat vijftig auteurs speciaal maakten voor Verhalen voor het sterven gaan zoals o.a. Nic Balthazar, Jean Paul Van Bendegem, Diane Broeckhoven, Marc Eyskens, Manu Keirse, Ilah, Griet Op de Beeck, Wim Opbrouck, Alain Platel en Pascale Platel, Sigrid Spruyt, Joke Van Leeuwen en Paul Verhaeghe.
In de bijzondere vormgeving van Jurgen Walschot nodigen deze verhalen uit tot lezen en voorlezen voor wie in de laatste levensfase is.
Op zijn beurt is deze verzameling een inspiratiebron voor verder lezen in de werken van auteurs die over het thema sterven, dood en rouw schreven, tekenden...

Ik probeer elke bijdrage van een tekening of grafische ingreep te voorzien. Maar kijk gerust al eens mee over mijn schouder:


Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag en zal voorgesteld worden op 6 februari 2014 in de Minardschouwburg te Gent.