donderdag 25 maart 2010

een boekje tuin -> Knack


'Een boekje tuin' is dan weer een gids voor al iets oudere kinderen die alles willen weten over tuinen, bomen, planten, dieren. Het boek werd bij elkaar geschreven door maar liefst drie auteurs (Inge Bergh, Inge Misschaert, Kolet Janssen) en van puike en grappige illustraties voorzien door Jurgen Walschot. Er is ook een, wat overbodig, fotodagboek achteraan.

Dit boek laat zich een beetje lezen als een grote website met verschillende webpagina's -minstens voor elk seizoen een- waarvan dan weer heel veel links vertrekken naar allerlei nuttige, schijnbaar nutteloze en praktische weetjes.Zo krijgen kinderen niet alleen antwoord op prangende vragen (Waarom geuren planten? Kan je bloemen van kleur doen veranderen? Houden bomen een winterslaap?) maar worden ook ontelbare tips gegeven voor het kweken van groentjes en bloemen, het verzorgen van vogels in de tuin, het weghouden van schadelijke dieren. Pesticiden komen hier nergens ter sprake, veelal wordt teruggegrepen naar aloude remedies en recepten uit oma's doos.

De leuke, speelse rubriek 'knutsels en frutsels' wakkert telkens de handigheid van kinderen aan en toont dat je dingen die je in de winkel koopt net zo mooi en leuk zelf kan maken (een vetbol voor vogels, lavendelzakjes, bloemenwenskaarten). Sommige tips zijn nogal voor de hand liggend - dat kinderen met sneeuw een sneeuwman kunnen maken of sneeuwballengevechten kunnen houden, daar komen ze zelf hopelijk wel op. De weerspreuken in ietwat verouderd Nederlands (of Hollands) konden ons ook niet meteen bekoren. Maar globaal genomen is dit een heel fijn encyclopedisch en vrij volledig tuinboek geworden waarin je met de jongsten in elk seizoen lekker kan ... euh ... grasduinen. En waaruit je als volwassene ook heel veel opsteekt over wat we verleerden.

Annelies De Waele


bron: Groene Kinderboeken Knack

Geen opmerkingen:

Een reactie posten