zaterdag 13 maart 2010

opening jeugdboekenweek


Op 13 maart gaat de jeugdboekenweek, met als thema recht op boeken, officieel van start met een Bijzonder Boekenparlement in het Vlaams Parlement. Op het programma staan onder andere voorleesmomenten, muziek maar ook een illustratorenmarkt. Op deze laatste zal ik aanwezig zijn en in het goede gezelschap van Sabien Clement, An Candaele en Klaas Verplankce (die de affiche ontwierp).Twintig jaar geleden keurden de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind goed. Al bijna dubbel zo lang brengt de Jeugdboekenweek het mooiste uit de jeugdliteratuur bij kinderen. In 2010 zetten we die kern van de Jeugdboekenweek op een reuzenspandoek: Recht op boeken!

Tijdens de Jeugdboekenweek willen we kinderen laten stilstaan bij kinderrechten. Dat doen we aan de hand van de mooiste boeken, omdat die juist vaak gaan over dat dak boven je hoofd en mensen die om je geven, over klein zijn en groot groeien in veiligheid én vrijheid.

Het recht op mooie boeken en verhalen mag dan een luxe lijken, maar dat is het niet. Verhalen kunnen troosten als je leven niet helemaal loopt zoals je wil. Of ze brengen begrip bij voor wie het niet zo goed heeft als jij. Verhalen kunnen zelfs een duwtje geven om onrecht niet zonder meer te aanvaarden en om in actie te komen. Of dat onrecht nu vlakbij gebeurt of ver weg.

Daarom roepen we in de Jeugdboekenweek-campagne kinderen op om het recht op boeken ‘af te dwingen’. Misschien komen er wel pamfletten waarop kinderen elke dag een verhaal vragen of een eigen boekenplank... Misschien zetten kinderen petities op voor een voorleeskwartiertje in de klas en thuis, voor een bezoek aan de bibliotheek … Misschien komen er wel leesstakingen, ‘wij willen lezen!’- affiches, een boekenmars, een bestorming van het parlement… Een wild begin van een grote campagne!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten