dinsdag 11 mei 2010

eksters, merels, kraaien,... vogels dus

uit Heersers in Harnas


Misschien was het nog niet opgevallen, maar ik zit met een of andere fascinatie voor vogels. En ik moet bekennen dat dat al heel lang zo is. Is het omdat zij kunnen vliegen en ik niet? Hoewel, ik zit niet graag in een vliegtuig, maar dat is voor een andere reden.
Ik herinner me dat ik als kind ooit oog in oog stond met een zwarte kraai. Het dier stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid. En hupte wat verder zonder verder aandacht aan mij te besteden. Ik had toen nog nooit zo een grote vogel van zo dichtbij gezien en was dus wel onder de indruk. Ze kijken ook zo boos merkte mijn zoontje dit weekend op toen hij min of meer hetzelfde meemaakte wanneer er een kraai op enkele meters van ons weg vloog.
Er wordt door bijgelovigen ook ooit verteld dat eksters geluk zouden brengen en kraaien eerder ongeluk??

Onlangs viel het me op dat de kraaiachtigen te pas en te onpas opduiken in de prenten die ik maak. Misschien heb ik dat meegenomen uit de lessen op Sint-Lucas, toen Ever Meulen vertelde dat het de kunst was om binnen een opdracht toch datgene te tekenen waar je zelf zin in hebt. Dat brengt me meteen terug bij de schetsboeken van toen... en jawel, de eerste vogels duiken op. Of beter, mijn fascinatie voor de ekster valt op.
Ik krijg soms de vraag waarom ik een ekster als avatar gebruik en op internet als pica pica door het leven ga. Wel dat is bij deze dus duidelijk: Pica Pica is latijn voor ekster en als grafische jongen heb je genoeg aan zwart en wit.Het eerste jeugdboek dat ik ooit mocht illustreren, De vis in de boom, kreeg al meteen een kraai in de hoofdrol:

Terwijl ik dit schrijf ben ik nog eens gaan kijken naar het allereerste boekje dat ik ooit mocht maken en kijk na enkele pagina's is het al van dat, een merel komt binnenpiepen. (in het filmpje op 00,24)
alsjelieft! (filmpje op Vimeo)

De merel brengt me dan weer bij het eitje dat we onlangs in de tuin vonden... en jawel, de merel staat ondertussen op de kaft van mijn laatste boek, dat ik vorige week afgewerkt heb. En op de achterkant zit een ekster op het hek ;-)en zo kan ik dus nog wel een tijdje doorgaan...
Geeuw:


Deze stond in hetzelfde schetsboek, een geeuwende vos, en dat diertje wil hier en daar ook al eens opduiken. Maar dat zal voor een andere keer zijn...

Oh ja, ik zou het bijna vergeten, ik wou eigenlijk gewoon een linkje plaatsen naar dit fantastische project: www.slechtvalken.be waar je via een cameraatje een nest valken, in de Sint-Goedele kathedraal te Brussel, kan observeren... Super schattige kleintjes, stof voor nieuwe prenten??mmm... valken, had ik die al?

4 opmerkingen:

 1. kheb ook nog veel eksters zitte tekenen
  kvind die zalig omdat dieven zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik dacht ooit eens ergens gelezen te hebben dat dat een fabeltje is... het zijn geen dieven, maar ze zijn daarentegen wel heel nieuwsgierig denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je vergeet het tuinboek .. :-) Staat er daar ook geen in?
  Groetjes

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 4. klopt, de kraai die met de cd wegvliegt...
  EN er staat zelfs een roodborstje in :-)

  BeantwoordenVerwijderen