vrijdag 3 december 2010

zit je goed?


Een prentje voor Mercator verzekeringen, bij een artikel over veiligheid. Altijd fijn om binnen de kleuren van een huisstijl te werken...

dinsdag 30 november 2010

Het grote Sinterklaasboek -> Metro

Binnenkort komt de Sint langs (tenminste als hij de sneeuw en de kou weet te trotseren)en met twee kleuters in huis zal ik het geweten hebben. Vorige week (her-)ontdekte Jules, het grote Sinterklaasboek. En deze keer was het wel het moment om eruit te vertellen. Voor hem zou de Sint elke maand mogen langskomen. Dus lees ik elke avond voor uit eigen werk. 't Is eens wat anders.

Gisteren stond dit in de metro. Let op het mooi geïllustreerd... Jules is er ook wel over te spreken. Zelfs zijn juf moet het ontgelden. 'Mijn papa kan toch beter tekenen!' Klinkt wel een stuk minder cool dan 'mijn papa is politieagent en heeft een geweer...'

zondag 14 november 2010

Over Zee

Vorige week werd de Zoute Zoen uitgereikt op de boekenbeurs... Winnaar was Marleen Nelen met haar boek Over Zee. Hier kan je alvast een fragment lezen...


en ik mocht hiervoor de kaft maken.

dinsdag 2 november 2010

a toad


Vandaag startte iTunes met The Doors' Riders on the Storm, waarin Jim vrolijk zingt: there's a killer on the road, his brain is squirmin' like a toad...
Jawel een pad dus... En die kunnen blijkbaar vreemde geluiden maken!



't ziet er wel eerder een grote kikker uit...
tja niet voor niets noemt de site stupid videos.

correspondance


Wie in deze donkere tijden neigt naar nostalgie moet zeker de expo Correspondance eens bezoeken. Je zult er zeker een aantal keer opmerken dat het vroeger toch beter was... ;-)

Van 18 september tot en met 24 december 2010 in het Archief van de Stad Brussel.

De tentoonstelling Correspondentie. Brussel van de ene eeuw naar de andere is een voorbeeld van 'herfotografie'.

Herfotografie houdt in dat een nieuwe opname gemaakt wordt die correspondeert met een oudere foto, waarbij het originele gezichtspunt, de instelling van de camera en andere parameters zoals het seizoen, het licht,… zo veel mogelijk gerespecteerd worden.

In het begin van de 20ste eeuw werd Brussel fotografisch vastgelegd en verspreid via de ansichtkaart. Nu, 100 jaar later, keert fotograaf Gilbert Fastenaekens terug om de plaatsen van de postkaarten te 'herfotograferen'. De postkaart en de hedendaagse foto zijn telkens te zien in de tentoonstelling.

De oude ansichtkaarten en hun hedendaagse tegenhangers tonen op die manier de grote of kleine gedaanteverwisselingen van de stad.


Hier kan je alvast enkele beelden bekijken...

donderdag 28 oktober 2010

Van A tot Zet -> pluizuit


Wally De Doncker en Jurgen Walschot deden het al met één letter, die ook een cijfer is: Het verhaal van O. In dit boek komt het hele alfabet aan de beurt. Elke letter heeft zijn vaste plaats, ook al zijn er sommige letters die graag eens van plaats zouden wisselen, of die vinden dat sommige letters te veel plaats innemen. En elke letter heeft een eigen klank, gevoel, vorm en karakter. A is de winnaar, B waant zichzelf de sterkste, C is wat schizofreen, want soms is hij een see en soms een kaa, … Er wordt heerlijk op los gefantaseerd, zowel in tekst als in beeld. Er wordt gespeeld met lettertypes en –groottes, die vorm en inhoud tot één onlosmakend geheel verbinden. Bovenop al dit kijk- en leesplezier is er ook nog een cd vol luisterplezier. Bij elke letter werd een lied gecomponeerd door Florejan Verschueren, elke letter in een andere muziekstijl. De liedjes worden o.a. gezongen door Jelle Cleymans en Riet Muylaert. Een heerlijk inspirerend boek vol letterpret, dat het alfabet speels tot leven brengt. Een aanrader!

Inge Umans op pluizuit
oktober 2010

De recensie van Het verhaal van O:


Een erg origineel boekje over een unieke letter die tegelijk ook een cijfer is. De O is erg vol van zichzelf, hoewel hij eigenlijk leeg is. Hij vindt zichzelf de mooiste letter van het alfabet en hoopt op een dag, later als hij wijzer is, als eerste te kunnen staan. Als cijfer 0 staat hij al vooraan in de rij en daar is hij erg blij om.

Omdat de schrijver van deze letter/cijfer een personage met een eigen karakter maakt, werkt het boek inspirerend en nodigt het uit om verder te fantaseren en filosoferen over cijfers en letters. Het boekje is een mooie samenwerking tussen auteur en illustrator. Er wordt gespeeld met vorm én inhoud, wat resulteert in een leuke bladschikking, met uitgekiende typografie en kleurgebruik. Leuke spielerei met een humoristische ontknoping.

Inge Umans
maart 2007

dinsdag 12 oktober 2010

lezing / workshop in de boesdaalhoeve

Vorige week was ik te gast in de boesdaalhoeve.
We bekeken samen Van A tot zet en ik probeerde hen uit te leggen hoe een boek gemaakt werd van idee tot boek.
Ter afsluiting maakten de kinderen hun allereerste schetsboekje waar dan later thuis de eerste ideetjes in kunnen groeien... (voor hun eerste echte boek ;-))
Ze bonden de boekjes zelf in en verzonnen hun eigen cover. Erg leuke bende...









Meer foto's kan je hier bekijken

vrijdag 8 oktober 2010

Van A tot Zet -> Leesfeest

Dit heb ik graag gelezen:

Er verschijnen veel boeken. Teveel. Maar dat zal je mij niet horen zeggen. Met het boek ‘Van A tot Zet’ is Wally De Doncker erin geslaagd een ander boek op de markt te brengen. Iets nieuws. Iets wat er nog niet was, en als het er wel al was, wel… dan toch anders. Maar dat zijn we van Wally wel gewend.

Dit prachtig uitgegeven boek slaagt erin de letters werkelijk tot leven te brengen. De letters praten, zijn ik-figuren, geboren vertellers. 'Van A tot Zet' is een erg driedimensionaal verhaal geworden, mede door de uitstekende cd die erbij zit, maar meer nog door de illustraties. Die zijn van Jurgen Walschot en grappig en gedurfd. Ze zorgen ervoor dat je de bladzijden met tegenzin omslaat, bijna bang om wat je misschien gemist hebt. In de kleinste hoekjes en op de meest maffe plaatsen tref je, als je erg goed kijkt, een knipoog van Jurgen. Het boek zit trouwens vol met knipoogjes. Ook in de tekst. De letters staan voor mensen en vergroten nog het vaakst onze mindere kantjes: ijdelheid, de A. Gulzig, de B. Onzekerheid, de I. Twijfelaar, de J. En de M kampt met een eetstoornis.


Wally De Doncker maakt bijzondere boeken. Vorige titels als ‘Het verhaal van O’, ‘Tsjilp zegt de vis’, ‘Ahum’ en ‘Een touwtje naar de maan’ zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Je ziet dat Wally plezier heeft als hij schrijft. Of eerder: als hij ‘maakt’, want een boek als 'Van A tot Zet' maak je. Het boek ademt plezier uit, slaat je in het gezicht of geeft je zachte, maar trefzekere tikjes. Dit boek is niet bedoeld om je het alfabet aan te leren. Dat doe je wel op school. Het vult het alfabet aan met gevoelens, maakt er wezentjes van. Meer nog: mensen.

‘Van A tot Zet’ is een boek dat je nooit uitleest. Je mept het niet dicht met de gedachte: en nu een ander boek. Het is een salontafelboek. En wat straf is, het is er geen om alleen maar een blik naar te werpen en om er uiteindelijk je kop koffie op te zetten. Nee, je legt het binnen handbereik want nu en dan wil je weer letters lezen. Eerst kies je nog lukraak en op den duur krijg je favoriete letters, omdat net die letters het dichtst bij je eigen persoonlijkheid liggen. Mijn favorieten? De H, de P en de Q. Vraag me ook niet waarom…
‘Van A tot Zet’ is genieten van klank, spel, kleur. Elk blad is anders. Net zoals de letters. Dit boek klopt van a tot z.

Do Van Ranst / Leesfeest.nl

princess Europe

GRRRR... daar heb je de geilige Zeus...


Gisteren ging de expo Princess Europe van start. Een pdf van de catalogus kan je hier op de site van de Seed Factory downloaden. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 31 december 2010 in de gebouwen van de Seed Factory, Vrijwilligerslaan 19, 1160 Brussel.

maandag 27 september 2010

Van A tot Zet -> Metro



EN als boekentip op de site van uit met vlieg:
In dit boek is elke letter van het alfabet net een mens. A gaat altijd voorop en is altijd de eerste. Het geduw en getrek van de letters achter haar, moet ze erbij nemen. S is een gevaarlijke letter. Ze sist als een slang en de andere letters zijn bang voor haar. Maar zo hoort het. X is een letter en een cijfer in één. Zo leer je het hele alfabet kennen. Het is een boek vol grapjes en fantasie, dat je ook doet nadenken.

op ketnet
op Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

zondag 5 september 2010

We hebben terug een katje...

Terug?
Nadat het hartje van Neo het een tijd geleden begaf en Sam overreden werd was het opeens veel rustiger in huis. Jules & Eline wilden zo graag een nieuw katje... en zo geschiede:
Jules koos de naam voor onze kater: Siepie, zoals in de verhaaltjes van Jip & Janneke die hij graag hoort.

PS: de foto's werden door Jules gemaakt.

woensdag 1 september 2010

een boekje tuin

ahaaa vandaag schijnt de zon...
en krijgen we een fijne recensie voorgeschoteld:

Voor ondernemende tuinmannen en –vrouwen vanaf 8 jaar is er een gloednieuwe, kleurige en complete gids. Die vertelt hen alles over de tuin, wat er leeft, groeit en bloeit, doorheen de 4 seizoenen.



Het boek geeft een antwoord op heel duidelijke vragen van kinderen, telkens binnen het grote geheel van een seizoen:
Waarom geuren planten? Kan je bloemen van kleur doen veranderen? Kunnen bomen huilen? Hoe hou je insecten weg van je planten? Aangevuld met weerspreuken, extra weetjes over bijgeloof en legenden. Er is ook aandacht voor vergeten groenten zoals pastinaak, aardpeer, rabarber...

Daarnaast is het ook heel praktisch en geeft het ontelbare doe-tips zodat de kids zelf aan de slag kunnen: koken, knutselen, planten en bloemen zaaien en kweken, dieren verzorgen. Leuke voorbeelden zijn vetbolletjes of vogelbadjes om vogels te verwennen, creatief zijn in de keuken met kruidenlimonade, graanrepen of lavendelsuiker, zelf spelletjes als een natuurdomino of een aardappeldoolhof ineen knutselen.

Drie auteurs werkten heel goed samen aan dit boek en leverden een uiterst volledig en aangenaam weetjes- en doeboek af.



De illustraties van Jurgen Walschot zijn vol leven, humor en roepen gewoon je aandacht. Het is een bont en vooral heel aantrekkelijk geheel geworden. Een combinatie van foto’s, natuurtekeningen en grappige randillustraties. Het figuurtje, Aap, loodst je door het ganse boek, en toont achteraan nog zijn eigen fotoboek met foto’s uit zijn tuin. Hij is de leuke rode draad in dit toffe doeboek waarvan je spontaan groene vingers krijgt...

(door Ineke Debels)



nog eentje:



En om het af te leren:
Rondom mij bespreekt aan het begin van elk stuk een stukje van een boekje tuin... van een recensie gesproken!!!

maandag 23 augustus 2010

IF -> Atmosphere

Last week I've made an illustration for the 'Star Gazing' topic. The story continues: the same character appears in this week's 'Atmosphere' topic.

donderdag 19 augustus 2010

Star gazing

Meestal werk ik met een soort kalligrafiepen waarmee je zowel haarfijne als hele dikke lijnen kan tekenen. Je mag al eens wat duwen op zo een pennetje. Maar na gisteren kreeg ik toch zin om mijn profielpennetje nog eens te gebruiken. En proberen om niet te hard te duwen. En aangezien het thema voor deze week op de site van Illustration Friday sterren kijken is, had ik al meteen een onderwerp...

klik op het beeld voor een grotere versie...

woensdag 18 augustus 2010

verschrikkelijke verhalen...


Heerlijk verschrikkelijke verhalen zijn het in 'De verschrikkelijke verhalen van het zwarte schip', een jeugdboek voor 9+.
Het boek stond al een hele tijd, ongelezen, op het boekenrek te 'blinken', want ik kocht het in de eerste plaats voor de prenten. Ik heb altijd al een zwak gehad voor gearceerde pen en inkt tekeningen. Toen ik het boek in de winkel vond, dacht ik eerst dat het werk van Edward Gorey was. (Hoewel deze al een tijdje overleden is.)


Maar het gaat dus om het werk van illustrator David Roberts en ondertussen zit ik dus over de helft en het leest aangenaam weg. Er is een kapstokverhaal waarin een broer en zus tijdens een hevige storm een jongeman in huis laten, die wil schuilen voor het onweer. Deze laatste vertelt de verschrikkelijke verhalen, deze spelen zich altijd af aan boord van een of ander schip. Na elk verhaal keer je terug naar de broer en zus en de bevreemdende spanning tussen hen en de vreemdeling.
Ik wil het boekje echter niet in één trek uitlezen, veel fijner is om elk verhaaltje voldoende tijd te geven. Bij sommige verhalen zou ik zelf meteen prenten willen maken. Zeker het verhaal met de kat of de slakken. Wat een droom van een opdracht voor een illustrator.
Op mijn verlanglijstje staat alvast 'De verschrikkelijke verhalen van oom M.' Nog een mooiere kaft (jawel vogeltjes in de bomen ... ) Over de illustrator kan ik niet meteen veel terug vinden. google afbeeldingen



Misschien toch nog ééntje lezen?

dinsdag 17 augustus 2010

de herfst is al in 't land...


Aap in de herfst
Originally uploaded by Jurgen Walschot

Ik zou ook wel mijn koffer willen nemen en warmere oorden opzoeken...

maandag 2 augustus 2010

Een stamp onder je kont...



... of beter:
wanneer een werknemer een te korte opzeggingstermijn krijgt, kan hij een bijkomende opzegvergoeding vragen. Vervalt die vergoeding als de werknemer tijdens zijn opzeg een nieuwe baan vindt?

dinsdag 27 juli 2010

Princess Europe



Mijn bijdrage voor de expo 'Princess Europe', van 8 oktober tot 31 december 2010 in de Seedfactory te Brussel.

zaterdag 3 juli 2010

naast Wiels 2...

Een half jaar terug maakte ik een foto van dezelfde site maar dan in de vrieskou. De natuur zorgt voor een heel ander kleurenpalet in de zomer...

Wiels 5

Wiels 4

Wiels 3

blikvanger: 'Een boekje tuin' in Knack




en op de site van vertel eens door Tine Mortier:

Het is tot nu toe een uitzonderlijk warme zomer geweest. En op de dagen dat je even geen zin had om te spelen of te lezen, was er wel voetbal. Maar het kan verkeren. Stel, – niet dat we de goden willen verzoeken, maar toch – stel dat het opeens ontzettend rotweer zou worden voor de rest van de zomervakantie. Dan kan je maar beter zorgen dat je een paar goede boeken bij de hand hebt. Boeken om te lezen, uiteraard, maar niet ieder kind is daar even gek op. En er zijn voor de meeste kinderen nu eenmaal te veel uren in een dag om die allemaal te vullen met lezen. Dus liefst ook nog een paar boeken waarmee je zelf aan de slag kunt. (...)
Helemaal anders, maar ook bijzonder leuk is Een boekje tuin: een mengeling van weetjes over de natuur, knutseltips, recepten en korte verhalen. De vier seizoenen worden apart behandeld, met daarbij een overzicht van alles wat je ooit al wilde weten. Zo krijg je hier een antwoord op de vraag wat een zeef van kleefkruid is en waarvoor die dient, hoe je onzichtbaar kunt worden met varenzaad dat je van de duivel zelf overhandigd krijgt, of – mijn favoriet! – hoe je een wormenhotel kunt bouwen. Voor elk wat wils dus. Bovendien is de vormgeving van het boek van die aard, dat kinderen er zich niet mee zullen vervelen. De vele leuke tekeningen worden afgewisseld met duidelijke foto’s, en de teksten staan in een verscheidenheid van kadertjes, post-its en andere visuele vondsten.

dinsdag 15 juni 2010

na regen komt...

... de groepsverzekering?

woensdag 9 juni 2010

ecosia

Via facebook kwam ik een link naar ecosia tegen. Ecowatte? Het klinkt als een fout ecologisch wasproduct, of een jaarthema op Sint-Lukas (Eco See yah, zie je...) maar neen, het is een zoekrobot zoals google, maar dan een ecologische variant. Wat gaan ze nog allemaal bedenken!? Kijk naar het kitscherig filmpje en oordeel zelf:



Het ziet er niet uit en heeft zeker niet het gebruiksgemak van google. (Maar het redt wel onze planeet?? Hoewel, hun servers zullen ook wel stroom verbruiken, maar ik ga ervan uit dat de energie hiervoor opgewekt wordt door zonnepanelen of iets dergelijks;-))
Wat is dat toch met die groene producten, organisaties,... Veel smaakvolle ontwerpen kom je toch niet tegen. OF het moeten de ecover producten zijn, die vind ik nog sober vormgegeven.
EN met 13 juni in het vooruitzicht,... wat te zeggen over de vormgeving van politieke partij Groen zucht!! Het is deze keer al wat beter dan de laatste verkiezingen, waar ze het succes van ecolo probeerden te kopiëren. Stijlvol, in het pak op de affiche. Mieke Vogels kwam er naar mijn gevoel niet mee weg. Gelukkig heeft Wouter Van Besien het voorzitterschap overgenomen, hij past wel in een pak... (ik wens hem alvast even veel stemmen toe als Jean-Michel Javaux). Maar erger nog, waren de persoonlijke foto's , met als achtergrond enkele groene/witte stralen, alsof er een kerncentrale achter hen ontploft... Neen ik snap het niet, dat terwijl zoveel creatievelingen op Groen stemmen?? Maar we wijken af, ecosia dus...

Mijn interesse als 'groene jongen' was gewekt en de zoekrobot moest getest worden... Ik tikte dan maar mijn eigen naam in en tot mijn eigen verbazing werd deze blog niet meteen gevonden, terwijl bij google dat helemaal bovenaan staat. Het verklaart misschien waarom je bij zoekopties meteen naar google kan overschakelen :-(

Mijn verbazing was echter groter toen ik een link naar de standaard tegenkwam. Blijkt dat Van A tot Zet in de cultuubijlage van de krant besproken werd... En net in het weekend van 1 mei waarop ik geen krant in de bus kreeg. Lees mee:








PS: Stem GROEN!!!

dinsdag 8 juni 2010

Tobias en de Meetjesmobiel in deZONDAG

Tom wist me te vertellen dat ik in de Zondag stond... Waarvoor croissants halen op zondag al niet allemaal goed kan zijn. Ik hoop dat ze gesmaakt hebben.


Over smaken gesproken, merk op hoe hoog ik het boek hou... het was nodig want net voordien werden we door de mensen van Comeet (cultuur in 't Meetjesland) op een lekker etentje getrakteerd en dat had ik net iets te enthousiast naar binnen willen werken, met enkele spatten tot gevolg... ;-)
Nog meer smaken: naast het lekkere eten proefde ik ook een heerlijk streekbiertje; Augustijn, een goud-amberkleurig bier met een hoppige smaak en een moutige achtergrond (lees ik op internet) gebrouwen door brouwerij Van Steenberge. Maar volgens Wikepedia voor het eerst gebrouwen door de Augustijnenpaters te Gent. Dat gaan ze in het Meetjesland weer niet graag lezen. Ik herinner me nog 'het levendige gesprek' over de neuzen/cuberdons die bij de koffie lagen, die Gent geclaimd zou hebben ;-)... Niets is minder waar, officieel erkend streekproduct van Eeklo!
Een tijdje terug leerde ik ook de 'coeur de cuberdon' kennen, een aperitiefdrankje met een 'chapeau de curé'(de neuzen dus!) erin, maar daar hadden ze in Eeklo dan blijkbaar nog niet van gehoord.

Misschien moeten we binnenkort maar eens een receptenboek gaan maken, dat ligt 't schijnt goed in de markt.

zaterdag 5 juni 2010

Het Nieuwsblad - Het wordt een Meetjeslandse zomer vol verhalen


EEKLO - De hele zomer lang staat het Meetjesland in het teken van verhalen, sagen en legenden. En dat zult u geweten hebben ook: niet alleen ligt er een verhalenboek in de winkel, er toert ook een nostalbus rond. Dat is een retrobus vol verhalen die op elk groot Meetjeslands evenement te vinden zal zijn.
Als ze bij Comeet, Erfgoedcel Meetjesland en Toerisme Meetjesland een project op poten zetten, dan staat het er ook. Neem nu 'Een zomer vol verhalen', waarmee ze van mei tot oktober in het Meetjesland uitpakken. Dat zomerse Comeetproject heeft een programma om u tegen te zeggen: toneel, wandelingen, festivals, fietstochten, elf museumvertellingen, veertien bib-vertellingen, maar ook een heuse Nostalbus vol verhalen en een splinternieuw Meetjeslands verhalenboek: Tobias en de Meetjesmobiel.

Doe-boek voor kinderen

'Het boek van Do Van Ranst gaat over de Meetjeslandse jongen Tobias die plots zijn nichtje Ann-Sophie uit de grote stad op bezoek krijgt', legt Frank Sierens, voorzitter van Comeet uit. 'Ann-Sophie verveelt zich te pletter, tot Tobias' vader plots de Meetjesmobiel van stal haalt en met zijn gezin een week lang van dorp naar dorp trekt. Intussen vertelt Tobias' meetje Mie met veel overgave de verhalen van vroeger, terwijl ma Kiti de heerlijkste Meetjeslandse gerechten klaarmaakt.'

In het (doe-)boek voor kinderen vanaf 9 jaar, dat werd geïllustreerd door Jurgen Walschot, komen bekende en minder bekende verhalen en figuren tot leven: Clara Galette, Guust Bonte, Reynaert de vos, de Roste Muis, de 36 Ketellappers, Belle Versnik, de bende van Adegem, de Kleitsebezembinders, Pierke Pierlala, de Bevende Hazelaar, Mietje Stroel en Rietje Koane, de Herbakker,...

Frank Sierens is blij met het boek: 'Hiermee zorgt Erfgoedcel Meetjesland ervoor dat deze schat aan verhalen niet verloren gaat. En dat de verhalen ook in de toekomst verder verteld worden.'

Retrobus

En dan is er nog de Nostalbus, een retrobus van 1991 die door Erfgoedcel Meetjesland tot een bus vol verhalen werd omgebouwd. De bus zal de komende maanden op tientallen Meetjeslandse evenementen, in bezoekerscentra en musea, te zien en te bezoeken zijn. Op de bus vind je verhalenvertellers, een digitale tentoonstelling, liedjes en geluids- en filmfragmenten.

Maar bezoekers kunnen er ook hun eigen Meetjeslands verhaal kwijt: op de bus is ook een erfgoedlabo, waar oude foto's, dia's, negatieven, 8 mm-filmpjes of objecten gedigitaliseerd, gescand of gefotografeerd kunnen worden. Het volledige programma van de nostalbus vind je op www.zomervolverhalen.be.

'Tobias en de Meetjesmobiel', kost 14,95 euro en is te koop in de Standaard Boekhandel en bij Erfgoedcel Meetjesland. www.comeet.be

zaterdag 29 mei 2010

zwaluwen



l'Hirondelle: le jouet préféré du vent...
Jules Renard

woensdag 26 mei 2010

vechtersbaasjes?

bont zandoogje

Sinds enkele weken vliegen er opvallend veel vlinders in de tuin. Het lijken er alleszins meer dan vorig jaar. De bruine vlindertjes zijn in de meerderheid. Vandaag moeten ze zich echter verstoppen want het regent, neen, het giet al heel de dag. Wat doet zo een vlinder eigenlijk als het regent?
Maar terug naar het mooie weer waar ze al fladderend mekaar het hof maken. Of toch, dat dacht ik tenminste dat ze deden... Onbeschaamd besloop ik ze en probeerde er eentje met het fototoestel vast te leggen. Want ik wou wel eens weten welke soort het was. Als ik me niet vergis gaat het om het bont zandoogje. Het zou vooral in bossen en naaldbossen voorkomen. Ze zoeken ook graag een zonnig plekje op, alhoewel graag, het moet gewoon om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Deze zonneplekjes, ideaal om te zonnen en/of te paren worden fel verdedigd door de mannetjes. En daarvoor fladderen ze ook fel de hoogte in die vechtersbaasjes...

Of het nu een mannetje is of een vrouwtje, daar ben ik nog niet uit...

dinsdag 25 mei 2010

Van A tot Zet


Vanochtend wees Wally De Doncker, auteur van Van A tot Zet me op de volgende Nederlandse recensie:

Moet je kindje nog het ABC leren? Dan is dit boek een waanzinnig leuke aanrader! Over iedere letter is een grappig verhaaltje geschreven. Op deze manier maken peuters en kleuters spelenderwijs kennis met de verschillende letters, hun looks en de wijze waarop ze worden gebruikt. De tekst is erg leuk vormgegeven, met veel grappige details, zodat ook de uitstraling van het boek een uitnodiging vormt, het boek vaak te pakken. Met maar liefst 26 leuke en vooral nuttige verhaaltjes!
De bijgeleverde cd, maakt het boek tot een complete parel! Over elke letter is namelijk een heel leuk liedje gemaakt. Soms met tekst, soms alleen geneurie van een klank maar allemaal even melodieus en prachtig naar te luisteren! Binnen no time heeft je peuter of kleuter met dit boek, het alfabet onder de knie! Wedden?!


Op de site van de standaard boekhandel wordt het boek als volgt aangekondigd:

A is de winnaar!... en na ZZZ is er niks meer. Maar daartussen! Wat een letterpracht in dit boek met mooie tekstjes over alle letters. Iedere letter krijgt een persoonlijkheid en kissebist met de andere letters. B is er bijvoorbeeld helemaal niet over te spreken dat hij altijd op de tweede plaats komt en hij vindt dat de jaloerse C kan zeuren als geen ander. Dat hij, als B, een dikke buik krijgt. So what? Maar gelukkig heeft hij geen billen, want 'dat zou geen zicht zijn'. Dit boekje is speels, amusant en prachtig geïllustreerd. Bovendien zit er een cd bij met fijne luisterliedjes. Een aanrader voor jonge lezers.

Oordeel zelf:



Enkele geluidsfragmenten zijn op de site van Davidsfonds uitgeverij te beluisteren.

donderdag 13 mei 2010

kiki


Een boek dat al een hele tijd op mijn verlanglijstje stond heb ik eindelijk aangeschaft en in één trek uitgelezen: Kiki van Montparnasse van Bocquet en tekenares Catel. Het is een stripbiografie van Kiki , Alice Prin, danseres, zangeres maar vooral model en muze van de avant-garde kunstenaars in Parijs, jaren twintig van vorige eeuw.
Het boek is een kanjer van zowat 400 pagina's met heerlijke zwartwit tekeningen van Catel Muller. Heel leuk om bekende koppen tegen te komen zoals mijn helden Picasso en Man Ray maar ook Foujita, Picabia, Cocteau,...
Als student had ik thuis een miniversie (nog geen postkaart groot) van 'le violon d'Ingres', aan de muur hangen. Het waren ook die jaren dat ik zelf regelmatig de donkere kamer inkroop... (hoewel doka, ik zat in die tijd op een kot met slechts 1 veluxraam, dat dus snel te verduisteren viel. Het was dus eten en slapen tussen de ontwikkelbaden :-) )
... en af en toe het licht aanflitsen, in de hoop ook zo een prachtige solarisaties te bekomen...



dinsdag 11 mei 2010

eksters, merels, kraaien,... vogels dus

uit Heersers in Harnas


Misschien was het nog niet opgevallen, maar ik zit met een of andere fascinatie voor vogels. En ik moet bekennen dat dat al heel lang zo is. Is het omdat zij kunnen vliegen en ik niet? Hoewel, ik zit niet graag in een vliegtuig, maar dat is voor een andere reden.
Ik herinner me dat ik als kind ooit oog in oog stond met een zwarte kraai. Het dier stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid. En hupte wat verder zonder verder aandacht aan mij te besteden. Ik had toen nog nooit zo een grote vogel van zo dichtbij gezien en was dus wel onder de indruk. Ze kijken ook zo boos merkte mijn zoontje dit weekend op toen hij min of meer hetzelfde meemaakte wanneer er een kraai op enkele meters van ons weg vloog.
Er wordt door bijgelovigen ook ooit verteld dat eksters geluk zouden brengen en kraaien eerder ongeluk??

Onlangs viel het me op dat de kraaiachtigen te pas en te onpas opduiken in de prenten die ik maak. Misschien heb ik dat meegenomen uit de lessen op Sint-Lucas, toen Ever Meulen vertelde dat het de kunst was om binnen een opdracht toch datgene te tekenen waar je zelf zin in hebt. Dat brengt me meteen terug bij de schetsboeken van toen... en jawel, de eerste vogels duiken op. Of beter, mijn fascinatie voor de ekster valt op.




Ik krijg soms de vraag waarom ik een ekster als avatar gebruik en op internet als pica pica door het leven ga. Wel dat is bij deze dus duidelijk: Pica Pica is latijn voor ekster en als grafische jongen heb je genoeg aan zwart en wit.



Het eerste jeugdboek dat ik ooit mocht illustreren, De vis in de boom, kreeg al meteen een kraai in de hoofdrol:





Terwijl ik dit schrijf ben ik nog eens gaan kijken naar het allereerste boekje dat ik ooit mocht maken en kijk na enkele pagina's is het al van dat, een merel komt binnenpiepen. (in het filmpje op 00,24)
alsjelieft! (filmpje op Vimeo)

De merel brengt me dan weer bij het eitje dat we onlangs in de tuin vonden... en jawel, de merel staat ondertussen op de kaft van mijn laatste boek, dat ik vorige week afgewerkt heb. En op de achterkant zit een ekster op het hek ;-)



en zo kan ik dus nog wel een tijdje doorgaan...
Geeuw:


Deze stond in hetzelfde schetsboek, een geeuwende vos, en dat diertje wil hier en daar ook al eens opduiken. Maar dat zal voor een andere keer zijn...

Oh ja, ik zou het bijna vergeten, ik wou eigenlijk gewoon een linkje plaatsen naar dit fantastische project: www.slechtvalken.be waar je via een cameraatje een nest valken, in de Sint-Goedele kathedraal te Brussel, kan observeren... Super schattige kleintjes, stof voor nieuwe prenten??



mmm... valken, had ik die al?